Kom effe... ervaren

Demonstraties
Hoofdinhoud

Effe noar Geffe is niet alleen bekijken, maar ook ervaren en meemaken. Dit geldt zowel voor jong als oud. Verspreid over het parcours zijn er de hele dag talloze demonstraties en workshops te zien. 

 

Dorsen? Wat is dat?

Dorsen is het proces waarbij de graankorrel uit zijn jasje geslagen wordt. Leer hoe het rogge begin dit jaar gezaaid wordt op het Geffense Arboretum, geoogst wordt in juli en tijdens Effe noar Geffe tentoongesteld wordt. De roggemaaiers, laten het proces zien en ook welke producten je er van kunt maken. Tip: hier is ook de start van de workshop over het broodbakproces! De vind de dorsploeg in de tuin van de Heegt. 

 

Verrassend straattheater

Over het gehele Effe noar Geffe-parcours vind je verrassend straattheater. Ga op zoek naar de rondreizende afval brigade, een schoonmaakploeg uit de jaren 50 met vrolijke muziek, rook, CO2 en natuurlijk confetti! Maken ze het terrein nu juist schoon of vies? Dans mee met de 15-koppige rondzwervende nomaden-percussiegroep u’MTATA. Een lekker stukje muziek om van te genieten, waarbij je letterlijk ogen en oren te kort komt! Theatergroep Terug in d’n Tèd brengt de Brabantse boerentijd van omstreeks 1920 weer helemaal tot leven met hun bijzondere en grappige act. Of aanschouw de vlammenwerpende duikboot, waarop muziekkunstenaar Arthur als eenmansorkest een volledige show weggeeft. 

Laat je verrassen en verbazen in de Geffense straten!

 

Workshop: hoe 'ontstaat' brood?

De dorsploeg toont in de tuin van de Heegt hoe vroeger het graan verwerkt werd, voordat het door de molen tot meel gemalen werd. Dit zie je allemaal met eigen ogen en bezoekt één van de Geffense molens (de Zeldenrust) met een huifkar om meer te leren van een echte molenaar. Vervolgens ga je naar Boerderij ’t Veld om te zien én ruiken hoe van het meel brood gebakken wordt in een originele houtgestookte broodoven. Doe mee aan deze leerzame speurtocht!

 

Rondleidingen in de Geffense kerk

Ook de liefhebber van cultuur komt aan zijn trekken. Wil je meer weten over de geschiedenis van de imposante Heilige Maria Magdalena Kerk? Onder begeleiding van een gids kun je de ruim 150 treden van de kerktoren beklimmen, om Effe noar Geffe van boven te bekijken. Leer meer over onze Geffense kerk of een van de andere monumentale panden/ objecten in ons mooie dorp. In het thema 725 jaar Geffen, zijn ere meerdere oude stukjes Geffen extra uitgelicht. 

 

Bezoek standerdmolen de Zeldenrust

Je ziet het zelden: een dorp met twee molens. Geffen en haar inwoners mogen zich gelukkig prijzen met zowel molen Zeldenrust (oudste standerdmolen van Nederland!) en molen De Vlijt. Altijd al benieuwd geweest hoe zo’n grote imposante molen er van binnen uit ziet? Spring dan op de huifkar die tussen het parcours en de Elzendreef pendelt. Luister naar een echte molenaar die vol passie vertelt over het malen van het tarwe. De Zeldenrust is onderdeel van de broodbakproces workshop.

 

Stropoppendorp naast de A59

Zoals ieder jaar staan ze ook dit jaar weer te pronken naast de A59 en de A2: de inmiddels befaamde Effe noar Geffe-stropoppen. En dit jaar staat zo'n levensgrote stropop zelfs midden in het dorp. Die kun je wel vinden, toch?