Hét Brabants dagje uit, de 41e editie: beleef het zelf!

Zondag 3 september 2017, gratis parkeren & gratis kinderattracties

Dieren

Van knuffelen met konijntjes op de kinderboerderij, tot grootse paardenshows en het hoeden van ganzen: ook dit jaar is er weer van alles te zien op Effe noar Geffe. In totaal zijn er over het gehele parcours maar liefst 1.000 dieren te vinden! Denk hierbij aan sierkippen, buitenlandse vogelsoorten, koeien, schapen, geiten. Van pluizige babydieren tot stoere, grote paarden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je ziet het op Effe noar Geffe.

 

’t Brabants Span: demonstraties en het vliegend tapijt met trekpaarden

’t Brabants Span is dit jaar sinds lange tijd terug te vinden op het Dorpsplein. Deze vereniging staat ervoor dat het trekpaard onder de aandacht blijft. Door middel van verschillende activiteiten kun jij als bezoeker kennis maken met dit grote, trouwe dier. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondje op het vliegend tapijt? Zowel kinderen als hun ouders kunnen plaats nemen op dit tapijt en worden voortgetrokken door een groot trekpaard. Of bekijk hoe ze over het plein bulderen tijdens diverse demonstraties.


(NIEUW:) Normandische koeien

De Normandische koe verschilt qua uiterlijk van elk andere koeienras. Ze is wat kleiner en haar melkopbrengst is minder. Deze melk is wel voller en vetter, waardoor ze uitermate geschikt is voor kazen zoals de Camembert, Livarot en Pont-l’Eveque.


Het Friese paard

De Fries is vriendelijk, levendig maar mak, intelligent, leergierig en trouw. Verder is hij een gewillige werker. Dit paard werd daarom van oudsher ingeschakeld op het land, en tegenwoordig wordt het vooral ingezet als sportpaard. Dit edele paardenras is het enige paardenras dat nog volledig ‘Hollands’ is. Er worden diverse demonstraties gegeven (4-tal, antieke aanspanningen, paarden aan de hand, tuigpaarden), dus aanschouw zelf hoe edel en sierlijk dit dier is!


(NIEUW:) Duivenkeuring

Altijd al willen weten hoe zo’n wedstrijd in zijn werk gaat? Kom dan kijken naar de duivenkeuring. Dit is nieuw op Effe noar Geffe dit jaar. Bij zo’n duivenkeuring zie je precies hoe het keuren en beoordelen van een duif werkt en wat er allemaal bij komt kijken.


Prijswinnende dieren

Op Effe noar Geffe zijn de mooiste rassen vogels, konijnen en pluimvee te vinden. Aanschouw zelf de kip met de mooiste veren of het mooiste konijn. Hun eigenaren zijn maar wat trots op hun prijswinnende dieren en vertellen er graag over. Wie weet, is er wel een nestje met jonge konijntjes!


Roofvogels

Naast de traditionele boerderijdieren hebben de roofvogels de laatste jaren een belangrijke plek ingenomen op Effe noar Geffe. Bekijk de meest mooie roofvogels van dichtbij, zoals diverse valken, havikken en uilen. Een ideaal moment om de prachtige dieren vast te leggen met jouw eigen camera!


Leergierige honden en eigenzinnige ganzen

Met slimme border collies en eigenzinnige ganzen worden leerzame demonstraties gegeven waarbij het publiek wordt betrokken. Leer alles over het drijfinstinct van de border collie en zie hoe de ganzen hierop reageren!


Schapen scheren: van wol tot trui

Zie met eigen ogen hoe vroeger de schapen geschoren werden. Niet met een moderne scheermachine, maar ouderwets met de schapenschaar. De wol wordt vervolgens gespind aan een echt spinnewiel, waarna er een trui van wordt gebreid. Op Effe noar Geffe is dit hele proces te zien!


Kinderboerderij: spelen en knuffelen

Effe noar Geffe heeft een heuse kinderboerderij, midden in het dorp. Kom de  boerderijdieren van dichtbij bekijken, aaien en knuffelen. De dieren zijn hieraan gewend, dus er kan rustig met ze gespeeld en geknuffeld worden. Voor ouders een uitgelezen kans om leuke foto’s te maken en voor de kinderen een onvergetelijk moment. Veel knuffelplezier toegewenst!